MY BUSINESS PLAN

(MBP)

ilmu bisnes

TEMPAH TARIKH SEKARANG !!!

apa yang anda akan pelajari dalam program ini?

1. Dari idea kepada perniagaan

Cepat dokumentasikan idea perniagaan yang berbeza dalam format visual.

ilmu bisnes
ilmu bisnes

2. Bekerjasama dengan pasukan anda

Bekerja dengan selamat dengan pasukan anda untuk menghasilkan idea dan dengan mudah berkongsi dengan penasihat, ahli lembaga, dan pelabur.

3. Membuat kira-kira

Membuat dan menguruskan ramalan dan belanjawan untuk mengetahui sama ada perniagaan anda boleh menghasilkan wang, dan untuk mengetahui jumlah wang yang anda perlukan untuk bermula bisnes.

ilmu bisnes
ilmu bisnes

4. Bina rancangan untuk pinjaman

sediakan dokumen yang lengkap untuk dibawa ke bank dan pelabur, format strategik yang merekodkan setiap aktiviti. Dapatkan nasihat pakar dan contoh berkesan di sepanjang bisnes anda.

5. Jejaki perkembangan anda

Bandingkan prestasi dengan rakan-rakan anda dan jangkaan kewangan anda dengan menggunakan platform yang mudah difahami. Membuat pelarasan cepat ke perniagaan anda untuk terus berada di landasan dan berkembang dengan lebih cepat.

ilmu bisnes

DARI IDEA KEPADA PERNIAGAAN​

Memahami asas-asas model perniagaan anda. Memulakan dengan Rancangan Perniagaan satu halaman untuk mengenal pasti pelanggan anda, aktiviti pemasaran dan jualan, tawaran produk atau perkhidmatan, dan beberapa unjuran kewangan asas.

Berkomunikasi perniagaan anda kepada siapa saja dalam masa 60 saat. Apabila anda bermula, mempunyai Rancangan Perniagaan akan membantu menjadikan perniagaan anda berkesan dan dapat menunjukkan dengan cepat kepada orang lain.

Cepat memperbaiki rancangan anda. Anda hanya boleh membuat perniagaan baru sekali, tetapi anda perlu memperbaikinya dari masa ke masa untuk memastikan ia sihat dan berkembang.

Rancangan Perniagaan adalah cara terbaik untuk merancang dan menyesuaikan perniagaan anda dari semasa ke semasa. Anda boleh menyempurnakannya hanya dalam beberapa minit.

Bekerjasama dengan pasukan anda

Kongsi beban kerja anda dengan mengadakan rakan sekerja dengan anda pada rancangan perniagaan atau berikan izin kepada penasihat untuk memberikan maklum balas dan bimbingan.

Bekerjasama dalam rancangan perniagaan dengan rakan atau pasukan anda . Cari orang yang sesuai untuk setiap elemen iaitu produksi, pemasaran, pengurusan dan perakaunan. Bincang sesama pasukan anda mengenai hala tuju perniagaan dan rancangan perniagaan.

Jika anda mempunyai beberapa versi rancangan perniagaan, sila agihkan tugas. Berikan kebenaran kepada pasukan anda untuk menguruskan bahagian tertentu mengikut kepakaran. Pemilik perniagaan memutuskan siapa yang boleh mengakses apa.

Dapatkan komen dan nasihat daripada pasukan anda Anda tidak perlu memberi akses kepada seseorang untuk mengubah rancangan perniagaan untuk mendapatkan pandangan mereka. Pengguna yang diundang boleh mengulas pada mana-mana bahagian pelan.

Berikan salinan Rancangan Perniagaan kepada pasukan anda. Anda boleh mendapatkan nasihat daripada setiap ahli pasukan anda. Jika perlukan modal, temui seorang pelabur yang berpotensi dan berikan rancangan perniagaan anda.

MEMBUAT KIRA-KIRA

Merancang dan mengembangkan perniagaan anda adalah mudah dengan sistem perakaunan. Anda hendaklah menggunakan sistem perakaunan yang lengkap supaya urusan perniagaan anda lebih sistematik dan berkesan. Pastikan sistem tersebut mampu menghasilkan resit dan invois.

Pelan perniagaan anda tidak akan berjaya tanpa pengurusan kewangan yang kukuh, bebas daripada kesilapan. Sistem akaun yang digunakan hendaklah boleh merekod setiap transaksi, disertakan dengan bukti transaksi tersebut berlaku. Anda juga mesti tahu membuat untung rugi dan kunci kira-kira.

Selain itu, anda juga perlu tahu membuat ramalan pengiraan untung rugi dan harga jualan. Dalam program ini, anda akan mengetahui cara pengiraan kos yang betul dan harga produk yang sepatutnya anda jual supaya bisnes anda berkembang.

Buat penanda aras untuk penyelidikan pasaran. Ini penting untuk memahami bagaimana anda menyusun persaingan anda. Pesaing anda hendaklah berada dalam kategori jenis perniagaan yang sama. Pastikan keadaan pasaran itu bagaimana dan bertindak.

BINA RANCANGAN UNTUK PEMBIAYAAN

Buat pembentangan rancangan perniagaan anda menyerlah dan menarik perhatian pembiaya sama ada pegawai bank atau pemberi modal. Pembentangan yang berkesan dan rancangan perniagaan yang lengkap akan dapat menarik minat pembiaya atau pelabur kerana meraka tahu hala tuju dan sasaran syarikat untuk jangka masa yang panjang.

Beritahu kisah dan perjalanan perniagaan anda secara visual kerana kebanyakan orang lebih suka melihat daripada membaca. Menjalankan dan mengembangkan perniagaan anda melibatkan banyak orang , tugas, dan maklumat. Ceritakan kisah anda secara visual dengan carta dan grafik untuk menggambarkan setiap titik penting bagi syarikat anda.

JEJAKI PERKEMBANGAN ANDA

Dapatkan pandangan yang anda perlukan untuk membuat keputusan yang betul. Perhatikan dan buat analisa berdasarkan sistem perakaunan anda. Minta pendapat daripada bahagian perakaunan tentang keadaan syarikat dan jangkaan untuk masa hadapan. Bincangkan perkara dan isu berbangkit dengan pasukan anda untuk mengembangkan bisnes.

Mencapai matlamat anda lebih cepat dengan menjejaki perkembangan anda. Menurut kajian, syarikat akan berkembang 30 peratus lebih cepat apabila mereka menjejaki kemajuan mereka dengan rancangan perniagaan mereka. Dengan wujudnya rancangan perniagaan ini, anda mudah untuk membandingkan unjuran dalam pelan anda untuk kewangan sebenar.

Pantau pendapatan anda, periksa perbelanjaan anda, dan buat penyesuaian untuk memastikan anda mencapai matlamat anda.

Pencapaian membantu pasukan anda tetap fokus. Untuk mengembangkan perniagaan dengan cepat, semua orang perlu berada di halaman yang sama.

"Sebelum Bisnes Jangan Tanya Nak Jual Apa Sebaliknya Tanya Dulu Bisnes Itu Apa."

- EN HIN -

TAWARAN EKSLUSIF PROGRAM S.E.M.A.N.G.A.T 2018

LAUNCH SALE

Promo Tiket terhad kepada 100 yang pertama sahaja!

Days
Hours
Minutes
Seconds

Terengganu

30 JUN 2018
RM450
RM 199
  • SEORANG

Selangor

14 JULAI 2018
RM450
RM 199
  • SEORANG

Johor

21 JULAI 2018
RM450
RM 199
  • SEORANG

Sabah

30 JULAI 2018
RM450
RM 199
  • SEORANG
ilmu bisnes

SEKEJAP!

SEBELUM ANDA TERUSKAN BACAAN ANDA.....
DAPATKAN EBOOK CARA MUDAH SETUP BISNES....

Anda Patut Hadir Jika Anda Seorang.....

Anda Jangan Hadir Jika Anda Seorang.....

Apa Kata Mereka?

Sebahagian Kisah Kejayaan Peserta Yang Telah Hadir Ke Program S.E.M.A.N.G.AT

Fynn Jamal
Selebriti

Cat Farish
Selebriti

Shajiry Damery
Selebriti

Fynn Jamal
Selebriti

Cat Farish
Selebriti

Shajiry Damery
Selebriti

Apa Impak Lepas Program S.E.M.A.N.G.A.T?

Saya sudah tahu mengenai bisnes melalui beberapa kelas lain dan matlamat saya semakin jelas tentang perjalanan saya dalam bisnes sebelum memasuki kelas En Hin lagi. Cuma saya mencari kelemahan saya dimana soal akaun dan kewangan syarikat serta cara membuat Rancangan Perniagaan yang sebenar. Alhamdulillah saya dapat lebih faham dan jelas lagi tentang masalah2 saya ini terutama dalam membuat RP dan mengira costing serta margin.
Siti Hajar bt Mokhtar
Ampang
Sebelum mengikut prgrm nie, sy mmg Agak keliru ape e2 RP Dan bagaimana nk mbuatye...Selepas mengikut prgrm en hin.. Dan team bnyk perkare yyg sy belajar.. Lg2 hala , tuju syarikat.. Claas yg hapy dan yg pling Best tak mgntuk😄 Ilmu yg mnfaat, Yg sblm nie sy tak pernh nk mngtahui. Rase teruja dengan ape yg en hin syare.. Bnyk yg saye dapat dari mngikuti class en hin.. Terima kasih kpd team sahbt2 puan ida yg bnyk mberi pluang. Rugi klu u all tak join.. Sbb ape bnyk ilmu yg sy dapat dari program en hin..
Nurqaseh
Selangor
Sepanjang kelas saya mendapat pemahaman dan yang penting ilmu terus melekat dalam otak! Ilmu yang disampaikan secara santai dan bersahaja sangat realistik,logik dan mudah untuk dilaksanakan. Ilmu RP ini merupakan Tiang Seri sesuatu perniagaan itu. Penting untuk mengukuhkan tiang seri ini sebelum mendirikan bangunan itu sendiri. Alhamdulillah. Ilmu mendirikan Tiang Seri ini dicurahkan seikhlasnya oleh En Hin. Terimakasih En Hin. 🤗🤗🤗🤗🤗
Suselawati Zakaria
Selangor

TSS @ MEDIA SOSIAL

Sebarang Pertanyaan Mengenai Program S.E.M.A.N.G.A.T

ilmu bisnes

Hubungi Pegawai Khidmat Pelanggan Kami

Atau Emel Masalah / Pertanyaan Anda Kepada Kami

Close Menu
×

Cart