BUSINESS MANAGEMENT TECHNIQUE (BMT)

ilmu bisnes

Antara Masalah Yang Timbul Dalam Pengurusan Sesebuah Perniagaan

#1. Budaya kerja.
Sebagai kakitangan, mungkin tidak sedar bagaimana kerja kita memberi kesan kepada tugas rakan sekerja di jabatan lain. Para pekerja tidak dapat melihat gambaran besar bagaimana sesebuah organisasi itu beroperasi secara keseluruhan bagi mencapai matlamat dan objektifnya. Akibatnya, terbentuklah budaya kerja secara silo.

ilmu bisnes
ilmu bisnes

#2. Tiada pemimpin yang bagus. Pemimpin yang mengurus secara mikro atau yang menghilangkan diri untuk masa yang lama boleh menjadi penyebab berlakunya masalah besar. Steve Jobs pernah berkata yang beliau menggaji kakitangan yang bijak supaya mereka boleh memberitahunya apa yang perlu dilakukan. Tetapi ini tidak bermakna yang beliau hanya menjadi bayang-bayang di Apple dan membiarkan orang lain membuat kerja.

#3. Tatkala isu menjelma, suasana menjadi senyap dan sunyi. Kebanyakan pemimpin pasti tahu bagaimana rasanya berada di dalam sebuah bilik yang penuh dengan kakitangan tatkala mencari punca isu-isu utama. Sebaik sahaja ditanya pendapat mereka tentang permasalahan berkenaan, bilik mesyuarat akan tiba-tiba menjadi senyap. Tiada sesiapa ingin membuat apa-apa untuk mengganggu keadaan. Ini mungkin bermakna mereka tiada keyakinan pada kepimpinan atau jika penyelesaian boleh dicapai atau tidak. Kadang-kadang ia adalah kedua-duanya.

ilmu bisnes
ilmu bisnes

#4. Tiada penghargaan diberi. Tak pernah. Isu ini adalah isu yang biasa dalam mana-mana industri. Apabila terjadi, ia boleh memberi kesan yang paling negatif. Apa yang terjadi adalah para pemimpin sering dibelenggu dalam dunia sendiri: dalam menangani masalah yang tidak pernah surut, mereka akan berasa yang mereka tiada masa untuk memikirkan perkara lain selain daripada tugas yang sedang disiapkan. Hasilnya, mereka terlepas pandang kakitangan yang bertungkus lumus menyiapkan tugasan yang diberi. Kakitangan akan merasa tidak dihargai, yang mereka tidak penting.

#5. Tiada ‘kita’ atau ‘kami’. Kepimpinan yang lemah selalunya wujud kerana kecenderungan untuk membolot segala pujian di atas kerja orang lain atau meletakkan kesalahan ke atas orang lain apabila sesuatu yang buruk berlaku. Kedua-dua kecenderungan ini boleh membawa kesan negatif yang besar kepada kakitangan. Menurut pakar psikologi, tanggapan negatif akan memberi kesan yang berpanjangan daripada yang positif. Pemimpin yang mengambil pendekatan ‘Saya, diri saya dan aku’ hanya akan mencipta suasana tempat kerja yang memecahbelahkan, toksik, dan terdiri daripada kakitangan yang tersisih dan menyendiri.

kelas ilmu bisnes en hin

"KEPIMPINAN SESEORANG ITU MENENTUKAN JATUH BANGUNNYA SETIAP SESUATU"

John C. Maxwell

Jika Dilihat Pada Masalah Yang Disenaraikan, Hampir Kesemuanya Ditujukan Kepada Kakitangan Atau Pekerja Sesebuah Organisasi

Sebelum kita cuba selesaikan masalah pekerja yang menghantui syarikat, mari lihat apakah antara punca yang menyebabkan masalah pekerja keluar dan masuk dengan kadar yang tinggi.

Syarikat tidak ada hala tuju yang jelas yang boleh disampaikan pada para pekerja

Pekerja tidak pasti apa prospek peningkatan yang menunggunya di masa hadapan. Mungkin taukeh tahu ke mana dia nak pergi dan apa sasaran pencapaiannya dalam jangka panjang, tetapi gagal berkomunikasi dengan ringkas dan jelas yang boleh mebuatkan pekerja faham.

Syarikat telah mengambil dan merekrut pekerja yang salah dan tidak sesuai untuk bisnes

Sikap main ambil sahaja siapa di muka pintu banyak mendatangkan keburukan daripada kebaikan. Ia lambang syarikat yang tidak memikirkan cara menguruskan sumber manusia dengan baik. Tidak adanya kriteria yang jelas bagaimana seseorang pekerja yang sesuai dipilih.

MARI SERTAI KELAS BUSINESS MANAGEMENT TECHNIQUE INI

KAMI AKAN MENGAJAR ANDA CARA PENGURUSAN DAN CARA PENGAMBILAN PEKERJA YANG BETUL

KELAK ANDA AKAN DAPAT MENGATASI MASALAH YANG SELAMA INI MENGHANTUI DAN MENGGANGGU PERNIAGAAN ANDA!!

TAWARAN EKSLUSIF PROGRAM BMT 2018

LAUNCH SALE

Promo Tiket terhad kepada 100 yang pertama sahaja!

Days
Hours
Minutes
Seconds

Terengganu

-
RM450
RM 199
  • SEORANG

Selangor

-
RM450
RM 199
  • SEORANG

Johor

-
RM450
RM 199
  • SEORANG

Sabah

-
RM450
RM 199
  • SEORANG
ilmu bisnes

SEKEJAP!

SEBELUM ANDA TERUSKAN BACAAN ANDA.....
DAPATKAN EBOOK CARA MUDAH SETUP BISNES....

Anda Patut Hadir Jika Anda Seorang.....

Anda Jangan Hadir Jika Anda Seorang.....

Isu dan cabaran pengurusan sumber manusia dalam melahirkan warga cemerlang telah menerima liputan meluas di media massa dan media cetak pada masa kini

TSS @ MEDIA SOSIAL

Sebarang Pertanyaan Mengenai Program S.E.M.A.N.G.A.T

ilmu bisnes

Hubungi Pegawai Khidmat Pelanggan Kami

Atau Emel Masalah / Pertanyaan Anda Kepada Kami

Close Menu
×

Cart