Ilmu Bisnes | Tips Asingkan Duit Peribadi Dengan Duit Perniagaan

Tips Asingkan Duit Personal Dengan Duit Company.

Cara Terbaik Menjaga Kesihatan Kewangan Perniagaan.

Tidak kira apa jua jenis perniagaan yang dilakukan, pengasingan duit peribadi dengan duit perniagaan adalah sangat penting kerana dengan cara ini akan membantu untuk memaju perniagaan yang dijalankan. Ianya bertujuan menarik minat pelabur bukan sahaja individu malah syarikat besar untuk menjadi rakan niaga anda.

Jangan bimbang jika anda belum asingkan rekod kewangan peribadi dengan kewangan perniagaan kerana ianya masih belum terlambat lagi untuk mulakannya dari sekarang.

Buka Akaun Bank Yang Berasingan.

Jika ada akaun bank yang berasingan adalah lebih mudah , satu akaun untuk peribadi , satu akaun untuk perniagaan. Pastikan semua transaksi dilakukan melalui akaun bank terutama transaksi untuk perniagaan dan elakan transaksi tunai, dengan cara ini boleh mengelak berlaku kebocoran duit perniagaan anda. Segala transaksi ada dalam penyata bank dan boleh membantu untuk menyediakan penyata kewangan perniagaan anda.

Asingkan Resit Perbelanjaan

Fahami dan perhalusi setiap perbelanjaan yang dikeluarkan, mana yang dikategorikan sebagai peribadi dengan perniagaan. Jika sesuatu perbelanjaan itu bukan sebagai modal bahan untuk dijual atau perbelanjaan peralatan bagi tujuan penghasilan jualan, maka ianya tidak sama sekali boleh dikira sebagai perbelanjaan perniagaan. Cara terbaik adalah mengasingkan resit-resit perbelanjaan peribadi dengan resit-resit perbelanjaan perniagaan, ianya akan membantu ketika hendak buat penyata kewangan dan juga untuk pengiraan cukai .

Ambil Gaji Bulanan Untuk Diri Sendiri

Pastikan anda membuat penetapan gaji bulanan pada tahap paling minima bergantung kepada perbelanjaan peribadi. Tranfer jumlah gaji setiap bulan atas akaun bank nama sendiri dari akaun bank perniagaan dengan jumlah yang sama setiap bulan kerana ianya membantu untuk mengawal bajet perniagaan. Gunakan duit gaji ini untuk belanja peribadi seperti beli barang dapur, pakaian , duit sekolah anak dan lain-lain belanja peribadi.

Lakar Rancangan Perniagaan

Biasanya bila duit bisnes tidak cukup ( duit rolling tak cukup) , kita akan ambil duit peribadi untuk top up duit bisnes dan lupa untuk pulangkan semula. Jika ada bajet yang jelas ianya akan membantu untuk mengurus kewangan bisnes. Maka lakar rancangan perniagaan dengan memasukkan empat elemen penting perniagaan iaitu produksi, pemasaran, pengurusan serta perakaunan. Terjemahkan setiap satu dalam bentuk penulisan yang terang jelas dan nyata. Lakaran perniagaan mesti mempunyai perancangan jangka pendek, jangka sederhana dan jangka panjang.

Pastikan Orang Tersayang Memahami Status Kewangan Perniagaan

Anda buat bisnes bukan seorang , tetapi akan melibatkan keluarga dan kawan-kawan , pastikan meraka faham keadaan kewangan perniagaan anda untuk mengelakan masalah di masa akan datang. Ini biasanya dikaitkan jika ada yang ingin meminjam duit atau mengambil barang untuk kegunaan sendiri tanpa sebarang bayaran. Praktik dengan disiplin sistem kiraan stok serta senantiasa awasi agar tidak berlaku penyelewengan.

Memastikan Perbelanjaan Entertainment Hanya Untuk Peniagaan

Antaranya belanja entertainment , makan dan perjalanan perlu dikenal pasti ianya untuk perniagaan atau peribadi. Contoh jika makan malam bersama keluarga dan kawan-kawan bukanlah layak untuk dikategori sebagai belanja perniagaan , kalau belanja bakal pelanggan yang berpotensi atau pekerja syarikat ianya adalah Entertainment perniagaan. Terbaik jika mempunyai buget khas jumlah perbelanjaan yang dibenarkan setiap bulan.Pastikan setiap sen yang dikeluarkan berupaya mencipta jualan.

Asingkan Ruang Kerja Dengan Ruang Peribadi

Jika bekerja dari rumah ,wujudkan division (unit) antara pejabat dan rumah, dengan cari ini membolehkan anda untuk membuat tuntutan untuk belanja seperti bil elektrik, ruang sewa, kenderaan, sekurang-kurangnya dengan cara ini dapat kurangkan belanja peribadi. Sebahagian belanja untuk perniagaan dan sebahagian belanja untuk peribadi. Sebagai contoh jika jumlah bayaran sewaan rumah anda RM800 sebulan maka latih diri membayar separuh menggunakan duit perniagaan dan separuh lagi duit peribadi, begitu juga komitmen lain.

Belajar Ilmu Pengurusan Kewangan

Sedia tahu ilmu itu pelita hidup maka buang ego dan usah sombong untuk bertanya serta belajar dengan mereka yang pakar serta berpengalaman dan terbukti berjaya. Terus belajar serta tambah baik dari masa ke semasa setiap ilmu yang dipelajari, sediakan jadual perlaksaan dan senarai semakan kerja.Fokus pada matlamat perniagaan, disiplin mengurus bijak dan berjadual dengan konsisten.

Guna Pakai Sistem Perakaunan

Usah berkira untuk membeli sistem perakaunan kerana hanya cara ini mempu memberi laporan lengkap perjalanan kewangan perniagaaan anda dari masa ke semasa.Kemaskini serta masukkan setiap transaksi kewangan yang berlaku tanpa culas kedalam sistem dan pastikan setiap masa jumlah baki duit dalam sistem sama dengan jumlah baki duit di bank serta ditangan.

Jom Bertindak!

Perlu di ingat asingkan duit peribadi dan duit perniagaan adalah satu perkara yang penting dan sangat perlu dalam mengurus kewangan perniagaan, jika masih menganggap semua duit perniagaan adalah duit peribadi pasti akan berlaku masalah dimasa hadapan dan bisnes tidak boleh berkembang malahan tidak mustahil boleh jatuh bankrup.

Jika anda masih belum mula asingkan duit peribadi dan duit perniagaan, masih belum terlambat lagi … Jom mulakan sekarang.

-En Hin-

Menarik? Share Post Ini Di....

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on telegram
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on print

Leave a Reply

Close Menu
×

Cart